Recipes · savoury treats

Mini tarte din aluat fraged, umplute cu carne si legume, gatite mocnit in vin rose cu tarhon.

Desi aceste mini tarte necesita ceva timp si migala pentru a fi facute rezultatul este unul savuros si tare simpatic, iar datorita faptului ca sunt asa mici si compacte sunt ideale pentru a fi luate la pachet la serivici sau in weekend la un picnic.
Se pastreaza perfect la congelator pentru cel putin o luna si pot fi usor dezghetate peste noapte pentru a le avea proaspete a doua zi la pachet. Doua mini tarte langa o salata mare de verzituri este tot ce-ti trebuie pentru un pranz delicios.
Ingrediente:
(pt 18 tarte de aprox 7 cm diametru)
Pentru aluat:

500 g faina alba (eu folosesc tipul 650)
250 g unt rece, taiat cubulete
2 oua + 2 linguri lapte
o lingurita cu sare (sau mai mult, daca va place mai sarat)
mirodenii dupa gust (ierburi aromatice, paprika etc)
Pentru umplutura:

aprox 600 g carne de pui, taiata cubulete (de preferat pulpe)
aprox 2 linguri ulei
2 cepe medii, tocate
100-125 g cubulete bacon
2 catei de usturoi, tocati
putin cimbru, uscat sau proaspat
o bucata de aprox 30-40 g unt
un morcov mediu, taiat cubulete
un cartof mediu, taiat cubulete
o lingura cu varf de faina
100 ml vin, rose sau alb
400 ml supa de pui sau legume
cateva frunze de tarhon proaspat, tocate marunt (atentie cu tarhonul! pus prea mult poate distruge tot echilibrul aromelor)
sare si piper, dupa gust
un ou batut cu putin lapte (pentru uns tartele)

Preparare umplutura:
(eu o pregatesc cu o zi inainte, ca sa aiba timp sa se raceasca)
Intr-o tigaie mare si incapatoare, incinsa bine, prajeste putin carnea de pui, doar
pana ce prinde o culoare aurie, apoi scoate-o din tigaie si pune-o de-o parte.
Pune uleiul (nu spala tigaia dupa ce ai prajit puiul!), adauga ceapa tocata
si cubuletele de bacon. Lasa-le sa se caramelizeze putin (aprox 2 minute)
apoi adauga usturoiul tocat, cimbrul, untul, sarea si piperul (dupa gust),
cubuletele de morcov si cartof si faina. Amesteca totul bine pt cca 2 minute, dupa
care adauga vinul, da focul mai mare ca sa fiarba rapid si sa se evapore din alcool.
Da focul la minim, adauga supa de pui, amesteca totul bine si lasa la fiert mocnit
pt cca 45 min, sau pana cand sosul se ingroasa si carnea de pui este facuta.
Adauga tarhonul proaspat si lasa compozitia la racit
(daca o faci cu o zi inainte, dupa ce s-a racit, acopera vasul si da-o la frigider pana a doua zi cand pregatesti tartele).
Preparare aluat:

Amesteca bine faina cu sarea si mirodeniile. Adauga cubuletele de unt si
incorporeaza-le in faina pana cat textura este asemanatoare cu firimiturile.
Adauga ouale cu laptele si amesteca (cu fruculita sau mana) pana se incorporeaza bine si se transforma intr-o bila.
Pune aluatul in folie alimentara, aplatizeaza-l si da-l la rece pt cca 30 minute.
Intre timp, unge cu unt moale 2 tavi cu 12 forme de briose (7/3/5cm) (daca nu ai 2 tavi, fa-le in 2 ture in aceeasi tava).
Dupa ce aluatul s-a odihnit la rece, intinde-l in foaie subtire (aprox 1/4 cm) si decupeaza 18 cercuri de cca 10 cm diametru pe care o sa le asezi cu mare grija si multa rabdare in forme. Aduna resturile de aluat si intinde-le din nou in foaie subtire (tot cca 1/4 cm) si decupeaza alte 18 de cercuri, de data asta de 8 cm
(o sa fie nevoie sa aduni resturile si sa le reintinzi de cateva ori pana o sa faci numarul necesar de cercuri).
(Intre timp, da drumul la cuptor, la 200 grade C setare normala, sau 180 grade C setare cu ventilatie.)
Umple tartele cu compozitia de pui cu legume, unge marginile aluatului cu putin ou batut si lipeste cercul mai mic de coca, astfel facand un capac.
Unge capacul tartelor cu ou si fa 3-4 crestaturi, doar pentru ca arata dragut.
Da mini tartele la copt pt cca 30-35 minute, sau pana cand crusta este crocanta si aurie (golden-brown mai exact).
Lasa-le la racit si musai savureaza-le alaturi de o portie mare de salata, sau legume sote (sau la cuptor)!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s